Барселона е любов... El meu amor!

Барселона е вечно лято! Тя е изкуство и вдъхновение. Въздухът е попил радостта и смеха на хората. Улиците са шарени и ухаят на цветя и портокали. Барселона е... любов!

Това е перфектната лятна дестинация, която съчетава красиви плажове, парти и безброй интересни забележителности.

Още не сте убедени, че искате да я посетите? Продължете да четете и съм сигурна, че след това ще промените мнението си!

Полезни факти за Барселона:

- Летището Aeropuerto de Barcelona-El Prat е разположено само на 12 км от Барселона. За по-малко от половин час ще бъдете в центъра на града. 

- Можете да се придвижвате лесно из града пеша, ако сте отседнали в центъра. Метрото също е много добър вариант и има множество удобни връзки, за да стигнете до всяка точна. Ние използвахме метрото предимно в горещото време, както и когато отидохме до Камп Ноу, защото стадионът е доста отдалечен от центъра. 

- Барселона е целогодишна дестинация, но най-доброто време за посещение е от май до октомври, когато ще можете да се насладите на красивите плажове. Все пак имайте предвид, че температурите юли и август са доста високи. 

- Препоръчвам ви да резервирате билети за основните забележителности предварително онлайн, защото опашките са огромни. Така не само ще си спестите време в чакане, но ще можете да планирате престоя си и да видите повече неща или да се насладите на повече сангрия. 

Това е списък с  моите фаворити за ТОП атракции в Барселона. Списъкът може да изглежда дълъг, но със сигурност можете да видите всичко в рамките на един уикенд или в по-бавно темпо за 3-4 дни, ако имате повече време:

Барселона

Най-доброто от Барселона:

1. Саграда Фамилия
2. Ла Педрера или Каса Мила
3. Паркът на Цитаделата
4. Триумфалната арка
5. Катедралата на Барселона
6. Паркът Гюел
7. Стадион Ноу Камп
8. Плажът и пристанището на Барселонета
9. Рибният пазар La Boqueria

 1. Саграда Фамилия

Най-дълго продължилият строеж на църква в цялата световна история и безспорен символ на Барселона! Саграда Фамилия е започната през далечната 1882г., а по план стоежът трябва да завърши чак през 2026 г., цели 144 години след началото. Архитект на този мащабен проект е Антони Гауди. На него градът дължи много от най-забележителните си архитектурни чудеса. А Саграда Фамилия се е превърнала в безспорната творба на живота му, защото той отдава над 40 години от живота си за строежа. Църквата се финансира изцяло от дарения и посетителски такси за вход. Днес Саграда Фамилия е посещавана от няколко милиона туристи годишно, а от 2010г. е вече и действащ католически храм. Макар започната в неоготически стил, Гауди променя проекта и започна да следва модернистичните течения, вдъхновен от естествените форми, каквито открива в природата. Финалната версия включва 18 кули и 3 различни фасади, които изобразяват раждането, живота и смъртта на Христос. Всяка кула пък символизира различен персонаж от библейската история- 12-те апостора, евангелистите, а двете най-високи - Дева Мария и Исус Христос.

Саграда Фамилия е строена с идеята да се вижда от всички точки на Барселона. А самото име "Саграда Фамилия" в превод от испански означава "светото семейство". Тя наистина е свещено и любимо място на всички каталунци, а и на всеки посетил Барселона. Вътрешната част на храма е обсипана с флорални мотиви, които могат да се видят навсякъде. Носещите колони наподобяват дървета, таванът са разстилащите се клони, обсипани с цветове. Цялата вътрешност пък се осветява от цветните витражи и множеството стъклописи в ярки цветове. Не по-малко интересни са подземията на църквата, които разказват историята на строежа. Днес те са превърнати в музей и показват оригинални записки и чертежи на Гауди, както и макети по първоначалните му идеи. Могат да се видят множество фотографии от различните етапи на конструирането на църквата, както и модерни макети и 3D визуализации с финалната версия. В подземната крипта е погребан Гауди, който е загинал недалеч от Саграда Фамилия, неговият последен архитектурен шедьовър.

Макар църквата да не е довършена, тя вече е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. И днес по външната й фасада да се виждат кранове, а вътре да напомня повече на строителна площадка, отколното на храм. Въпреки това силно ви препочвам да посетите Саграда Фамилия. Причината е, че църквата не прилича на никоя друга по света и носи собствена уникална атмосфера и чар. 

2. Ла Педрера или Каса Мила

Най-голямата сграда, дело на архитекта Гауди. Построена е по поръчка на Педро Мила и носи неговоти име. Разположена на булевард Пасеж де Грасия, сградата очарова с уникалната архитектура на покрива. Той е обсипан с комини със сюреалистични форми, които напомнят, според някои, на приказни герои, а според други на "танцуващи зли вещици". 

Името "Ла Педрера" в превод от каталунски означава "каменоломната" и идва от камения покрив, който хората оприличавали на каменна кариера. Днес къщата е част от архитектурните паметници на ЮНЕСКО и може да бъде посетена, както през деня, така и вечер, когато покривът става сцена на различни концерти и театрални представления. Не по-малко вълнуващи са различните етажи на къщата. Първият етаж е преконструиран от съпругата на Педро Мила в френски стил от ХIX век след неговата смърт. Други апаратаменти пък са запазени в характерния испански стил от миналия век, могат да се видят мебели по идеи на самия Гауди, както и лични вещи, библиотеката и автентични дрехи от семейството на Педро Мила. Част от апартаментите в автентичен вид и обзавеждане се отдават под наем, а последния етаж е музей на Гауди с негови лични вещи.

3. Паркът на Цитаделата

Красив зелен оазис в центъра на града! Паркът на Цитаделата е любимо място за срещи, разходки и пикник на местните хора, заради дебелата сянка, която предлагат дърветата там. Паркът е разположен в историческия център на града и се нарича Цитадела, защото е построен на мястото на стара крепост със същото име. Отворен е по време на световното изложение в Барселона през 1888г. и до днес е любимо кътче на местните.  В него са разположени няколко музея, фонтанът с дракони и зоологическата градина на Барселона. 

4. Триумфалната арка 

Точно срещу входа на Цитаделата ще намерите Триумфалната арка. Триумфалната арка e построена за световното изложение през 1888 г. На предният фриз има надпис „Барселона приветства всички нации“, на задния фриз пише „Възнаграждение“. Причината е да се изрази уважение към всички нации, които участвали на изложението. Построена от червени тухли в типичен мавритански стил. 

5. Катедралата на Барселона 

Катедралата на Барселона носи името на  Св. Еулалия, един от патроните на Барселона. Легендата разказва, че тя е била млада девица, подложена на много мъчения. Тя се е превърнала в закрилница на града. Тук идват да отправят своите молитви преди всеки мач футболистите на Барселона.

Катедралата е разположена в готическия квартал на Барселона "Барио Готик". Неоготическата фасада е характерна за каталунските църкви в строг и величествен стил. Катедралата се извисява над останалите сгради в квартала, а с асаньорът до музея на църквата може да стигнете до покрива. Там се открива прекрасна гледка над Барселона. 

Във вътрешния двор на църквата ще откриете фонтан и красива градинка, поддържана от монахините в катедралата. Там живеят няколко гъски, които ежедневно се превръщат в туристическа атракция за снимащите ги туристи.

6. Паркът Гюел 

Приказен свят като от детска книжка! Така бих определила парка Гюел. Всичко изглежда като направено от захарен памук и оцветено с четка на художник. Паркът Гюел е проектиран от архитекта Антонио Гауди по поръчка на индустриалецът Еузеби Гюел, който е планирал да направи около парка модерен квартал за богатите в Барселона. Гледката към града, която се открива от парк Гюел, ме кара да разбера защо е избрал именно това място. Грандиозният проект не е успял да се реализира до край и днес има построени само две къщи, едната от които е къщата на Гауди. Той е планирал своята архитектурна работа до последният детайл и е измислил дизайна дори на мебелите на своите клиенти. Самият парк е също част от културното наследство на ЮНЕСКО и  е изключително добра идея за отдих в горещите дни заради пищната зеленина, която предлага дебела сянка.

Пъстри тераси, обсипани с мозайки, дракони, гущери и приказни същества, вдъхновени от гръцката митология. А в центъра на самия парк са двете известни къщички, които напомнят на приказката за Хензел и Гретел. Всичко това е  обгърнато от богата растителност. Парк Гюел не прилича на никой друг парк.

7. Стадион Ноу Камп 

Легендарният футболен стадион на футболен отбор Барселона. Световната футболна федерация определя Ноу Камп като 5-звезден стадион. Там могат да се поберат почти сто хиляди души, което го прави най-големият стадион в Европа и един от най-големите в света. Всекидневно се организират турове на стадиона, които привличат футболни запалянковци от цял свят. Можете да откриете българската следа с фланелката на Стоичков в музея. 

8. Плажът и пристанището на Барселонета

На мястото на някогашния рибен квартал, днес се простират дълга улица със заведения и градският плаж на Барселона. Плажът между хотел W и огромната статуя на риба е най-предпочитаното място за плажуване, тъй като се образува своеобразен залив със спокойно море и много плажни барове. По крайбрежната алея пък има много ресторанти с красива гледка и меню с морска храна. 

Пристанището е дом на един от най-големите аквариуми в Европа, спирка за големите круизни кораби и пристан за яхтеното пристанище. Отидете там по залез слънце, за да се насладите на разходка с яхта в залива около Барселона или просто да се полюбувате на красивия залив над Средиземно море.

Барселонета е предпочитано място за младите хора. Вечер тук се провеждат партита с един от най-известните диджей в света и са рай за любителите на електронната музика. Задължително проверете програмата на известния клуб Pacha. Ако предпочитате по-спокойна атмосфера, то със сигурност ще ви хареса някой от плажните барове, където често има музиканти, които свирят на живо. Насладете се на кана сангрия под звуците на вълните. 

9. Рибният пазар La Boqueria

Пазарът се намира в центъра на Ла Рамбла и силно ви препоръчвам да го посетите преди обяд, когато има най-разнообразни и пресни продукти. На стотиците малки сергии се предлага всичко – от пресни плодове и зеленчуци, фрешове, плодови салати, до месни и рибни деликатеси, сирена и много маслини. В центъра на базара всеки ден върху купища лед се поставя улова от Средиземно море. Тук безспорно е мястото, от където можете да си купите най-прясната риба в Барселона. 

Ла Бокерия се посещава както от туристи, така и от местните хора и собственици на ресторанти. Той е един от най-старите базари в Барселона, името му произлиза от името на стар манастир, който е бил на същото място. В града има повече от 20 базара в различните квартали, някои от тях са в определен ден, а други са ежедневни, но едно е сигурно- на който и да попаднете, ще откриете традиционния каталунски дух и вкус. 

Къде да отседнете?

Когато избирахме място, където да отседнем, за мен беше най-важно да е в центъра и на пешеходно разстояние до забележителностите в града. За пореден път избрах частен апартамент в Airbnb. Почти винаги го предпочитам пред хотел,  защото така можеш да усетиш как живеят местните хора, а и да се насладиш на чувството да си бъдеш като у дома. Това дава много повече спокойствие и оставате необезпокоявани до края на престоя си. Не забравяйте да проверите и за близки спирки на метрото, когато избирате вашето място. Апартаментът беше с перфектна локация, само на две пресечки от Саграда Фамилия, а по булеварда надолу се стигаше бързо до Барселонета и централния плаж. Локацията е едновременно в центъра, но закътана от тълпите с туристи. Точно в същата сграда пък имаше чудесно кафенце, където сутрин местните хора си пият кафе. Така се наслаждавахме на вкусна закуска и автентична каталунска атмосфера.  

Какво да опитате в Барселона?

Испанската паеля

Да посетиш Барселона и да не опиташ нито веднъж Паеля е все едно че не си усетил истинския вкус на Каталуния. Паелята е традиционно фамилно ястие и обикновено се приготвя за цялото семейство в огромен тиган или тава и се споделя от всички на масата. Трите основни съставки на паелята са ориз, прясноуловена риба и морски дарове, а невероятният й вкус се дължи на испанския зехтин и тайната съставка шафран, който придава типичния жълтеникав цвят на ястието. Престоят ми в Барселона ме превърна в абсолютен фен на паелята и често се опитвам да я приготвям и вкъщи, за да си припомням тези любими спомени. 

Сангрия

В което и заведение да се огледате, ще видите кани със сангирия по масите. Сангрията е испански лятна напитка с  младо червено вино и нарявани вътре плодове. Често вкусът се допълва с няколко капки испански ликьор от билки.  Завършва с кубчета лед и газирана вода. Това е идеалната разхлаждаща напитка за горещите летни дни и вечери. Уверявам ви, че макар рецептите за сангрия са безкрайни и на всяко място се приготвя с различни плодове и вино, със сигурност ще обикнете този коктейл. 

Тапас

Тапас са известните испански предястия за споделяне с приятели и почти винаги се хапва на крак. В много заведения чиниите с тези вкусни апетайзъри стоят на бара и всеки може да си вземе, докато се наслаждава на своята чаша вино или студен коктейл. Тези места са по-далеч от центъра и обикновено са пълни само с местни хора. В централните заведения имат отделно меню с тапас и можете да поръчате няколко, които да споделяте на масата ви. Опитайте типичните тапас испанска тортиля и панирани чушки. Едни от най-любимите ми тапаси са с дъх на море - панирани калмари, мариновани рибки аншоа или скариди с поднесени с парченце хляб. Тапасите са умалена версия на типичните испански ястия и деликатеси, така че опитайте колкото можете повече различни видове. 

Риба и морски дарове 

Опитайте прясна риба и морски дарове, дори и да не сте най-големият им фен. Барселона е един от най-големите морски градове в Испания и тук риболовът винаги е бил традиция и начин на живот. В някое от крайбрежните заведения на Барселонета можете да се насладите на прясноуловена риба с невероятен вкус. 

Поздрави и усмивки,

Лили

Ако статията ви е харесала, споделете я, за да достигне до повече хора.